'Sociaal Cultureel Waarden Canvas' Social Design research Gemeente Veendam
- Lectoraat 'Image in Context' Hogehanzeschool, University of Applied Sciences (2021 - 2022) -
Vaak voelen professionals werkzaam in het domein van kunst en cultuur wel dat investeren in kunst en cultuur bijdraagt aan het welzijn van mensen die in hun projecten participeren, maar het is lastig dit inzichtelijk te maken. Om maatschappelijk draagvlak te creëren is het noodzakelijk dat we methoden ontwikkelen om deze meerwaarde te articuleren.
Hoe kunnen we met elkaar - overheden, financiers, kunstenaars, organisatoren, deelnemers - meer inzicht krijgen in de relatie tussen de artistieke en de sociale meerwaarde van kunst- en cultuurinitiatieven? Welke meetinstrumenten kunnen we gebruiken die een vorm van impact zichtbaar maken die niet via sociaal wetenschappelijke onderzoeksmethodes als het interview en de enquête aan de oppervlakte komen?
Om tot een systematische en herhaalbare aanpak te komen, maken we zowel gebruik van bestaande generatieve 'Social Design' methodes en benaderingen vanuit TU Delft, als van de artistiek wetenschappelijke methodes die eerder zijn ontwikkeld vanuit het lectoraat Image in Context.
Nu eens geen lange vergaderingen aan vergadertafels waaraan een grote groep mensen op vaste plekken met vastomlijnde rollen aanschuift. Geen vaste patronen en dezelfde mensen die steevast het woord nemen, waar anderen in gedachten afdwalen en hun mond houden.
Deze ‘emergente’ ofwel ontstaansgerichte aanpak laat ruimte voor nieuwe beweging en het platform blijft hierdoor altijd open en zichtbaar
Principes bij de werkwijze
-
De kracht van het beeld brengt mensen in beweging.
-
Enkel vanuit het spel kan het nieuwe zich aandienen.
-
Het spel wakkert autonomie van de mensen aan.
-
De kracht van het collectief ontstaat door de inbreng van de deelnemers.
-
De begeleider werkt mens- en collectief gericht (en niet organisatiegericht): iedereen doet ertoe en heeft een gelijke stem.
-
De begeleider is aanwezig vanuit een open houding, heeft vertrouwen in de mensen en beweegt/handelt mee in hun tempo en belang.
-
Meet them where they are”: de begeleider staat naast de mensen in het moment van hun ontwikkeling en trekt niet zelf conclusies maar laat dat aan de mensen zelf over.
-
De begeleider houdt voeling met het krachtenveld en met de mogelijkheden die er ontstaan, zorgt dat alles wat een constructieve houding in de weg staat wordt geventileerd.
-
De begeleider stimuleert de mensen om ‘agency’ te nemen, als individu en als groep, is zich bewust dat hij/zij zelf ook deel uitmaakt van de setting en stapt waar nodig naar voren of terug.
-
Er is een gesprek in de ruimte dat alleen deze mensen op dit moment kunnen hebben. Zorg dat je het vindt.
Concept en uitvoering Stefanie Bonte en Eva Koopmans
Onderzoek Stefanie Bonte, Eva Koopmans, Renee Schuffellers, Ingrid Schuffelers, Anke Coemans
Met dank aan Gemeente Veendam, Kultuur Loket Groningen, de Grote Kerk Wildervank en alle deelnemers